Početna aktuelnosti Održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

141
0
Podijeli

Darivanje krvi je dobrovoljno a Živinice se ponose velikim brojem višestrukih davalaca ove dragocjene tečnosti.

Svaka akcija koju organizuje Crveni križ nailazi na značajan odaziv Živiviničana što je pokazala i prva ovogodišnja akcija, na kojoj je 90 osoba darovalo krv.

Crveni križ zahvalan je medicinskom timu i dobrovoljnim davaocima krvi jer svi koračaju putem kojem je zajednički cilj: spasiti život!

U prostorijama CK danas je održana druga po redu akcija darivanja tečnosti koja život znači.

„ Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo!“

Darivaocii krvi uistinu jesu heroji. Spašavaju tuđe živote, nesebično darujući dio sebe.

Kao što znamo, krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek- darivaoci krvi.

Svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o jednom- dobrovoljnim darivaocima krvi.

Dobrovoljni darivaoci krvi je posredan, aktivan sudionik u liječenju bolesnika, tj. on je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Osobe koje redovno dobrovoljno daruju krv najsigurniji su izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi porodice daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.

Motivi za darivanje krvi su najčešće humane prirode, želja da se učini dobro djelo i da se pomogne bolesniku. Uz to, darivaoci krvi imaju divan osjećaj ličnog zadovoljstva da su spasili nečiji život.

Zašto darovati krv?

Zato, jer 30 minuta Vašeg vremena može pomoći nečijem djetetu u ozdravljenju i spasiti život nečijem djetetu, nečijoj majci, ocu, sestri, bratu, baki, neni, djedu..pomisao je to koja uistinu raznježi srce, zar ne?

Merisa Mujčinovi Husić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje