Početna aktuelnosti Održana eksterna matura u Živinicama

Održana eksterna matura u Živinicama

2001
0
Podijeli

Učenici su u svom osnovnom i srednjoškolskom  školovanju stekli ogromno i bogato iskustvo u ovladavanju novim znanjima i vještinama, što im može dati dobar osnov za uspješan nastavak školovanja na nekoj od srednjoškolskih,odnosno,visokoškolskih ustanova.

Zahvaljujući učeničkim kreativnim sposobnostima, inventivnim odnosom prema učenju, snagom vlastite upornosti i želje, ovladali su modelima razmišljanja o općeprihvaćenim i univerzalnim vrijednostima demokratskog i civilnog društva.

Prilika je da na kraju,kroz eksternu maturu, provjere stepen i dosegnuti nivo stečenog znanja u toku školovanja, što će im stvoriti jasnu viziju u kojem pravcu mogu nastaviti svoje školovanje u nekoj od obrazovnih ustanova.

Eksterna matura danas je održana na području cijelog Tuzlanskog kantona pa tako i na teritoriji općine Živinice.

Organizator eksterne mature je Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i ista je realizirana po jasno utvrđenim kriterijima i procedurama u što smo si i mi mogli danas uvjeriti u Prvoj osnovnoj školi Živinice.

Budućnost ove djece puna je izazova, sreće, straha, strepnje i nadanja.

Koliko će svega toga u njihovom životu biti, uveliko će zavisiti od njih samih.

Kroz eksternu maturu,naše društvo dobiva zaokret u smislu usklađivanja općeg obrazovanja sa evropskim standardima kvaliteta u obrazovanju.

Današnju eksternu maturu polagalo je oko 630 učenika na području općine Živinice i nadamo se da su i ovaj ispit znanja uspješno apsolvirali.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje