Početna aktuelnosti Održana “Internacionalna kuhinja u Živinicama”

Održana “Internacionalna kuhinja u Živinicama”

392
0
Podijeli

U okviru  maniferstacije „ Dani dijaspore – ljeto u Živinicama“ održan je jedan prvorazredan društveni i kulturno – zabavni događaj pod nazivom „Internacionalna kuhinja u Živinicama“.

Cilj Manifestacije bio je promocija turizma i turističkih potencijala u gradu Živinice.

Impozantan broj uglednih zvanica i gostiju iz društveno – političkog, diplomatskog, privrednog, vojnog i vjerskog života jučer se okupio u zgradi Gradske uprave Živinice kako bi svojim prisustvom uveličali manifestaciju „Dani dijaspore – ljeto u Živinicama“, odnosno, segment ove manifestacije koji promovira turističke mogućnosti Živinica označen kao „Internacionalna kuhinja u Živinicama“.

Nakon dočeka uglednih gostiju, Gradonačelnik je sa svojim saradnicima sve zvanice proveo kroz Gradski bulevar na kojem svi zajedno mogli uživati narodnoj muzici i igrama našeg kraja u izvedbi Kulturno – umjetničkog društva Modrački mornari iz Šerića.

Nakon toga, u parku pred robnom kućom Omega hor Magnifico pod vođstvom profesora Dine Muminovića priredio je zanimljiv vokalno – muzički performans.

U parku kod bivšeg hotela Konjuh priređena je glavna manifestacija „Internacionalna kuhinja u Živinicama“, koju su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili  predstavnik Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, predstavnik Ambasade Narodne republike Kine i Gradonačelnik grada Živinice.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković je sa zvanicama, gostima i mnogobrojnim građanima obišao sve štandove sa egzotičnim jelima iz niza zemalja koje su prezentirale svoje kulinarske specijalitete.

Osim toga, bila je to prilika za promociju svih turističkih potencijala grada Živinice.

Iz švedske i kineske ambasade u BiH bili su impresionirani organizacijom Internacionalne kuhinje u Živinicama.

Izuzetno lijepoj manifestaciji svojim učešćem doprinijeli su, pored pomenutih, i članovi Lovačkog društva Toplica, koji su predstavili nekoliko prepariranih divljači, a pokazali su i kako se pravi lovački gulaš.

U parku smo mogli vidjeti i djela likovnih umjetnika, u stilu Likovne kolonije.

Za ljubitelje šaha, Šahovski  klub Živinice organizovao je edukaciju na prostoru sa  “mamutskim” šahom.

Sve prisutne u parku zabavljao je i rok bend Fantom trio, a svoje delicije izložili su i članovi i članice PREC-a Živinice, Žene za tradiciju iz Šerića kao i druga udruženja i svih dijelova naše lokalne zajednice.

 Kompletan ugođaj začinio je i popularni “Ćiro”,turistički vozić koji je stigao iz rudarskih Banovića, a kojeg su najviše koristili mališani.

Put ka štandovima sa hranom bio je ukrašen raznobojnim suncobranima i kišobranima, pa je i to doprinijelo da ovaj izvanredan događaj bude upamćen.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje