Početna aktuelnosti Održana misa Cvijetnica

Održana misa Cvijetnica

125
0
Podijeli

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama zbog čega se na Cvjetnicu obavlja procesija s blagoslovljenim grančicama.

Misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Katolici u BiH, po običaju, blagoslivljaju maslinove grančice koje se ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Misa je održana i u Župe Svetog Ivana Krstitelja u Živinicama.

Kršćanski običaj ophoda s grančicama, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, primjenjuje se od 4. stoljeća, u latinskoj crkvi uobičajen je od kraja prvog tisućljeća. Na prostoru Bosne i Hercegovine se na misu najčešće nose maslinove grančice, narcisi i drugo cvijeće. Osim toga, rasprostranjen je i običaj pri kojemu se toga dana vjernici umivaju u vodi s cvijećem. U Posavini je proljetnim biljem mladež kitila bunare i dvorišta, dok su u središnjoj Dalmaciji momci cvijećem darivali djevojke.

Obredi Cvijetnice simboliziraju dva glavna vazmena otajstva: Isusovo bolno umiranje i Njegovu uskrsnu pobjedu i ustanak od mrtvih. Vjernici nakon mise nose blagoslovljene zelene grančice svojim domovima i stavljaju ih, najčešće, na križ na zidu kako bi ih podsjećale da je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem iskupio naše grijehe i stekao vječni život zajedno gdje se pridružio svome Nebeskom Ocu, a gdje se i vjernici nadaju da će doći kada napuste ovozemaljski svijet.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje