Početna aktuelnosti OIK Živinice:Obuka biračkih odbora

OIK Živinice:Obuka biračkih odbora

1512
0
Podijeli

Općinska izborna komisija Živinice i ovog vikenda održala je predavanje odnosno obuku biračkih odbora za izbornu jedinicu 079 Živinice.

Obuka biračkih odbora obavezna je za sve predsjednike, zamjenike predsjednika, članove i zamjenike članova biračkih odbora, kako u pogledu prisustva, tako i u pogledu pridržavanja rasporeda obuke. Kako nam je potvrdio Suad Avdagić, predsjednik općinske izborne komisije, nakon sprovedene obuke, pristupiće se provjeri njhovog znanja. Ukoliko uspješno obave provjeru znanja, općinska izborna komisija svim članovima biračkih odbora dodijeliće certifikate, kojim će biti potvrđeno da su na pojedinim biračkim mjestima imenovani za predsjednike, članove biračkih odbora i njihove zamjenike, istakao je Avdagić.

Nakon sprovedene obuke biračkih odbora pristupit će se ostalim aktivnostima koje su u obavezi općinske izborne komisije kako bi sve bilo spremno za 7.oktobar 2018.godine.

Aktivnosti općinske izborne komisije podrazumijevaju i  stalnu komunikaciju sa predstavnicima državnih ustanova i institucija, međunarodnih organizacija, kao i političkih subjekata, kako bi se do izbora otklonili svi eventualni nedostaci koji bi mogli ugroziti izborni proces. Inače, za izbornu jedinicu Živinice ovjereno je 35 političkih subjekata od toga 28 samostalnih političkih subjekata i 7 koalicija, koji će učestvovati na oktobarskim izborima u BiH, a proces glasanja realizirat će se na 84 biračka mjesta.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje