Početna Uncategorized Obilježen 15.april Dan Armije Republike BiH

Obilježen 15.april Dan Armije Republike BiH

144
0
Podijeli

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je 15. aprila 1992. Godine a formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca.

Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri brigade u okviru Oružanih snaga BiH.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je 1996. godine povodom obilježavanja 1. marta, dana nezavisnosti Republike BiH, odlikovao Armiju RBiH Ordenom slobode.

Ovaj značajan datum obilježen je danas u Živinicama, učenjem jasina i polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje i kod biste heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Sva boračka udruženja grada Živinice, politički subjekti, predstavnička i izvršna vlas naše lokalne zajednice odali su počast onima koji su svojim životom platili našu današnju slobodu.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Armija Republike  BiH brojala je više od 200 hiljada vojnika. Njihovo jedinstvo tada dalo je rezultate.

Ono što je značajno jeste da su i danas boračka udruženja Grada Živinice pokazala jedinstvo u organizaciji jednog ovakvog događaja.

Živinički borci među prvima su stali u odbranu svoje domovine, branili su BiH tamo gdje je trebalo.

Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, Armija BiH bila je bedem odbrane od neprijatelja zato je njihov dan, dan sjećanja na one koji su položili živote   i dan podsjećanja na herojsku borbu boraca koji i danas u miru vole i štite svoju domovinu.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje