Početna aktuelnosti Općinski sud u Živinicama najavljuje uspostavu i zamjenu zemljišne knjige za katastarske...

Općinski sud u Živinicama najavljuje uspostavu i zamjenu zemljišne knjige za katastarske općine Brnjica, Šerići, Lukavica Gornja

518
0
Podijeli

Grad Živinice broji 29 katastarskih općina. Građani Živinica kroz ovaj projekat rješavaju imovinsko-pravne odnose od 2015. godine, a do sada uspješno je realizovano priznavanje vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama u 12 katastarskih općina.

Pozivaju se sve zainteresirane osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama upisanim u katastarskim općinama Brnjica, Šerići i Lukavica Gornja po novom premjeru da to svoje pravo prijave u roku od 60 dana od dana objave ovog oglasa u Službenim novinama Federacije BiH i Službenom glasniku BiH podneskom u dva primjerka i da podnesu dokaze za to, u suprotnom njihovo pravo neće biti uzeto u obzir prilikom uspostave zemljišnoknjižnog uloška. Osobe koje polažu pravo na tim nekretninama mogu navedeni rok na zahtjev produžiti za najmanje sljedećih 90 dana, kako bi im se dala mogućnost da pribave potrebne dokaze.

Ukoliko u produženom roku ne uslijedi dostava novih dokaza zemljišnoknjižni uložak će se uspostaviti na osnovu do tada pribavljenih dokaza.

Kroz Projekt sistematskog ažuriranja katastra za gore navedene k.o. izvršen je prijenos prava vlasništva iz Knjige položenih ugovora (KPU) u elektronski vođenu zemljišnu knjigu. Stoga se pozivaju svi vlasnici stanova i poslovnih prostora koji su svoje vlasništvo upisali u KPU da provjere prijenos svog prava vlasništva iz KPU-a u elektronski vođenu zemljišnu knjigu uvidom u istu u gore navedenim zakonskim rokovima.

Pozivaju se sve zainteresirane osobe da prijave svoja prava i rješavaju svoje imovinsko-pravne odnose. Prijava prava u prvom redu je u Vašem interesu. Prijavom prava osiguravate sudjelovanje u procesu utvrđivanja prava na Vašim nekretninama. Dobivanjem rješenja o upisu prava i njegovim provođenjem u elektronski vođenoj zemljišnoj knjizi osiguravate apsolutnu zaštitu svojih prava.

Stoga Vas još jednom pozivamo da prijavite svoja prava na nekretninama i aktivno sudjelujete u daljnjem postupku.Svi upisi u zemljišne knjige za katastarske općine koje će biti predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige u okviru „Projekta registracije nekretnina“ će se provoditi bez naplate sudskih taksi.

Uvid u elektronski vođenu zemljišnu knjigu, te osobna predaja podnesaka sa dokumentacijom moguća je u zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Živinicama na adresi Ul. Oslobođenja br. 22 svakim radnim danom od 07:30 do 16:00 sati.Podneske je moguće dostaviti i putem pošte na adresu Općinski sud u Ul. Oslobođenja br. 22 , 75270 Živinice.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje