Početna aktuelnosti Otkrivena ploča u znak sjećanja na Muhameda Mešanovića zvanog Hamza

Otkrivena ploča u znak sjećanja na Muhameda Mešanovića zvanog Hamza

385
0
Podijeli

U naseljenom mjestu Brnjica danas je otkrivena spomen ploča Muhamedu Mešanoviću zvanom Hamza.

Muhamed je prva žrtva Grada Živinice ubijen od strane agresora 19.01.1992.godine.

Ploču su otkrili vršilac dužnosti gradonačelnika Began Muhić i predstavnici Koordinacije boračkih organizacija Grada Živinice.

Zatim je položeno cvijeće i proučena fatiha.

Ovim činom započelo je obilježavanje 18.maja Dana oslobođenja Grada Živinice.

Inicijativa za izgradnju ploče pokrenuta je na Gradskom vijeću od strane vijećnika Muje Muratovića, inicijativu su svesrdno prihvatili gradski vijećnici i gradonačelnik koji je u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja Grada Živinice vrlo brzo krenuo u realizaciju ovog perojekta.

Nakon otkrivanja ploče i obraćanja v.d. gradonačelnika Begana Muhića svi prisutni položili su cvijeće, proučili fatihu i odali dužnu počast rahmetli Muhamedu Mešanoviću.

Ubistvom Muhameda Mešanovića tražen je razlog da bi se upalio fitilj kako bi se napala Brnjica, što počiniocima nije pošlo za rukom rečeno je danas.

Ubistvo taksiste otvorilo je oči Bašigovčanima koji su odmah ustali da se organizuju jer su shvatili da im prijeti opasnost od neprijateljskih snaga smještenih u Brnjici.

Nakopn 31.godine od tada, otkrivena je ploča koja će da podsjeća na taj događaj.

Projekat je završen zahvaljujući Gradu Živinice te Koodinaciji boračke organizacije Grada kojoj je povjerena realizacija istog i koji su kratkom roku završili povjerenu zadaću.

U današnjem vremenu ne smiju se zaboraviti svi nevino stradali koji su ubijeni samo zato što su nosili drugačije ime i prezime, zato mlađe generacije treba da se uče o svemu onome štio se dešavalo do 1992. do 1995. godine, kako bi izvukli pouke kako se više nikada takvi događaji ne bi ponovili.

Zato se i grade spomen obilježja i spomen ploče kako bi se uklesali događaji i mena koja su trajno upisana u našu historiju.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje