Početna aktuelnosti Otvoren Olimpijski kompleks”Zetra”

Otvoren Olimpijski kompleks”Zetra”

1258
0
Podijeli

OLIMPIJSKI KOMPLEKS “ZETRA” je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa sjevera stadionom Koševo, istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a zapada Ulicom Ali- Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je tvrtka ZOI’84 –OCS Sarajevo , koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara.

Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks. Projektiranje je
povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.

U okviru kompleksa su slijedeci objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana (kotlovnica)
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

Izgradnja objekata je počela u VI. Mjesecu 1981. godine (kamen temeljac položen 26. VI.
1981.), a svečano otvaranje je bilo 14. XII. 1982. godine, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta g-din Juan Antonio Samaranch otvorio Olimpijsku dvoranu Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992. ova dvorana je bila pogođena projektilima, te uništena, ali je 1999. obnovljena. Danas ovaj kompleks nosi ime “JUAN ANTONIO SAMARAS” po predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje