Početna aktuelnosti Ove godine ograničen broj učesnika “Marša mira”

Ove godine ograničen broj učesnika “Marša mira”

132
0
Podijeli

„Marš mira“ jedna je od najmasovnijih aktivnosti i organizuje svake godine s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na zločine nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Ovogodišnji „Marš mira 2020“ će biti prilagođen trenutnoj situaciji .
Predsjednik Pododbora za „Marš mira“, Munir Habibović kaže da će ove godine biti ograničen broj učesnika.
– Kada je u pitanju sam „Marš mira“ svake godine smo imali pet do šest hljada učesnika, a ove godine smo očekivali deset i onda smo razmišljali kako da oragnizujemo ovu aktivnost. Tokom održanih sastanaka došli smo do zaključka da ove godine imamo 80 ili 100 učesnika koji su preživjeli put „Marš smrti 1995 godine“. Učešće u „Maršu mira“ mogu da uzmu samo preživjeli iz „Marš smrti 1995 godine“. Kada je u pitanju marš iz Žepe ograničili smo broj na 50 učesnika. -kazao je Habibović.
On se zahvalio svim učesnicima koji su učestovali u prethodnim godinama i moli za razumjevanje zbog ograničenog broja učesnika u maršu.
– Mi kao organizatori snosimo sve posljedice ako se nešto desi. Radit ćemo po zakonu, naravno pridržavajući se svih mjera koje su na snazi. Ako ostanu ove mjere do početka marša imat ćemo problem oko organizacije, jer znamo da se treba poštovati socijalna distanca i u šatorima. Zbog pandemije imamo mnogo problema, ali uspjet ćemo i bitno je da obilježimo 25.godišnjicu genocida. –istakao je Habibović.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje