Početna aktuelnosti Pali se narandžasti meteoalarm

Pali se narandžasti meteoalarm

353
0
Podijeli

Tokom današnjeg dana kako kažu iz FHZMBIH očekuju se olujni udari juga između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h, zbog čega je izdato narandžasto upozorenje.

Meteorolozi amateri na stranici Vremenska prognoza za BiH navode da vjetar ove jačine može uzrokovati razne probleme, lomljenje i čupanje drveća iz korijena, rušenje dijelova krovnih konstrukcija, te prekid snabdijevanja eletričnom energijom.

S tim u vezi oglasila se i Služba civilne zaštite Živinice koja je već uspostavila kontakte sa nekoliko MZ te upozorila na moguće probleme.

„Federalni hidrometeorološki zavod oglasio je narandžasti meteoalarm od jakih udara južnog vjetra uz kvalifikaciju na pojedinim područjima sa orkanskim udarima. Naravno, na količinu snijega koja je pala i na količinu snijega koja se nalazi na brdsko-planinskim područjima, mi očekujemo i nagli porasta vodotoka(rijeke, potoci, rječice). Kao takva pojava očekuje se naglo topljenje snijega. U pogledu toga građani bi u smislu Zakona o zaštiti i spašavanju sa nivoa lične zaštite već trebali poduzimati odgovarajuće mjere za prevenciju nastanka materijalnih šteta koje mogu nastati od eventualnog nastanka poplava. Jak olujni vjetar je potencijalno opasno stanje i kao takvo nameće dodatne mjere opreza svim građanima BiH, i tom prilikom iza popodnevnih sati kad se očekuju prvi naleti južnog vjetra, građani treba da ograniče kretanje ispod zgrada i krošnji drveća. Savjetuju se i vlasnici kioska da dodatke koje imaju uz kiosk a koji su nestabilni da ih blagovremeno ukolne“, kazao je šef službe Enver Jukić.

Ovo je situacija koja Službi CZ nameće postupanja prije nego što Štab CZ bude zasjedao i on će se očitovati naspram situacije na terenu ukoliko se obistine najave FHMZ.

Prognozira se da će olujni udari vjetra ići do 90/95km/h, a da se najgore očekuje od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje