Početna aktuelnosti PD Drenik organizira 17.Regionalne susrete planinara Djedinskom planinom

PD Drenik organizira 17.Regionalne susrete planinara Djedinskom planinom

191
0
Podijeli

Kroz PD Drenik od njegovog osnivanja 2003.g. proslo je preko 1000 planinara a broj onih koji su aktivni u društvu je oko 100 u toku kalendarske godine.

Planinarsko društvo na početku svake godine organizuje Regionalne susrete planinara, ista aktivnost planirana je i u 2022.godini.

Planinarsko društvo Drenik organizator je 17. Tradicionalnih zimskih susreta planinara na obroncioma Djedinske planine.Program je planiran u subotu 8. Januara 2022.godine.

Pohod Djedinskom planinom ce biti će organizovan na dvije staze.

Duža staza: “Sejina staza”, počinje od zbornog mjesta-naselje Hadžije- naselje Mahala-Bijele vode-Djedov kalem-Lađa-Dugi dio-Vidikovac Javor-Planinarski dom Njivice. Na ovoj stazi hoda se 4,5-5 sati. Po težini i dužini hodanja kategorisana je kao srednje teška staza.

Kraća staza: “Lakša staza”, ide od zbrnog mjesta-naselje Ćenda-Molitvište-mala borovina-Velika borovina-Mravišta-Planinarski dom Njivice. Na ovoj stazi hoda se 2-2,5 sata.

Iako ne sadrži nadmetanje, planinarstvo ima sva sportska obilježja i dodirne točke s drugim sportovima. Pored svega što pruža, ono što je najbitnije jeste druženje sa prirodom i prijateljima prirode, koje nakon svakog pohoda završi uz tople napitke, smijeh i pjesmu.

Tako će biti i na najavljenim  17. tradicionalnim susretima planinara.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje