Početna aktuelnosti Plan jesenje sjetve

Plan jesenje sjetve

352
0
Podijeli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesenjom sjetvom na području TK bit će zasijano oko 8 hiljada hektara obradive površine što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu za oko 2,23 %.
Ove jeseni dominirat će sjetva žitarica a najdominantnija kultura svakako je pšenica.
Na području grada Živinica ipak je doći do smanjenja sjetvenih površina pod žitaricama kazali su nam u Službi za lokalni ekonomski razvoj Živinice. Plan je da se zasije oko 400 ha ozimnih krmnih kultura, gdje će najviše biti zasijano pod pšenicom, zatim raž i tritikale.
Do smanjenja će doći zato što ove godine neće biti realizovan projekat od Federalnog ministarstva poljoprivrede putem kojeg je prošle godine sufinansirana podrška za jesenju sjetvu u iznosu do 1000 KM.
U službi kažu da još uvijek traju prijave na novčane podrške za sjetvu kukuruza na kantonalnom nivou. Podrška iznosi 220 KM po 1 ha a minimalna površina je od 1 do 1,9 ha, oni koji imaju preko 2 ha podršku dobijaju putem federalnog nivoa.
Poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom krastavca kornišona a koji su završili s berbom mogu podnijeti zahtjev do kraja oktobra za ostvarivanje novčane podrške, koja je povećana za razliku od prošle godine, prodške godine je po kilogramu iznosila 0,07 a ove godine iznosi 0,10 KM.
Plan sjetve povrća u TK je 623 ha što je za 28,1 ha više nego prošle godine. Krmnim biljem planirano je zasijati 1.688 ha i to je za 81 ha odnosno 5,04%, više nego 2020. godine.

Vlada TK je rebalansom Budžeta izdvojila dodatnih 2,5 miliona KM u programu novčane podrške za sjetvu, tako da će u ovoj godini u programu biti izdvojeno oko sedam miliona KM.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje