Početna aktuelnosti Plava poliklinika: Vrijeme je za Papa test

Plava poliklinika: Vrijeme je za Papa test

858
0
Podijeli

Karcinom grlića materice je treći karcinom po pojavnosti u populaciji žena. U principu se može spriječiti njegov nastanak.

Primarna prevencija karcinoma grlića materice jeste vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV-a).

Nažalost u našoj zemlji se ne provodi organizovano.

Sekundarna prevencija se provodi redovnim uzimanjem brisa sa grlića maternice (PAPA test i HPV genotipizacijom).

Zato se u mjesecu borbe protiv karcinoma grlića materice poduzima niz aktivnosti kojima se nastoji skrenuti pažnju o značaju primarne i sekundarne prevencije nastanka karcinoma grlića materince.

Redovni PAPA testovi bitno su zadnjih godina uticali na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ukoliko se žena redovno testira, rak grlića maternice će se otkriti u samim počecima kada je postotak izlječenja vrlo visok.

Plava poliklinika tokom januara i prvi dio februara u toku su određene pogodnosti za pacijentice koje žele uraditi papa test i kako kažu u odjelu Plave poliklinike u Živinicama za ovu aktivnost vlada veliko interesovanje, kaže nam doktorica Senija Mahmutbegović specijalista ginekologije i akušerstva.

Bosna i Hercegovina je po pojavnosti karcinoma grlića materice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja od karcinoma grlića materice. Razlog za to može biti i društvo u kojem živimo koje je puno predrasuda i tabu tema.

Iz Plave pliklinike poručuju  ženama da se redovno javljaju na ginekološke preglede, bez straha i stida, jer su to pregledi koji im mogu spasiti život.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje