Početna aktuelnosti Počela isplata uvećanih januarskih penzija

Počela isplata uvećanih januarskih penzija

581
0
Podijeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je budžet za 2023. godinu koji iznosi 6,7 milijardi KM i veći je za 1,1 milijardu KM u odnosu na budžet iz 2022. godine. Najveće povećanje odnosi se na povećanje penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM. Od ove godine penzije svim penzionerima osim onih koji primaju najvišu veće su za 11,1%, a povećanu penziju za januar neće dobiti ni oni kojima je januarska penzija za 2023. godinu prva koju primaju.

Isplata penzija za januar u Federaciji BiH počela je danas. U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za januar bit će isplaćene preko jedinstvenog računa trezora FBiH. S tim u vezi prosječna penzija korisnika samostalne penzije iznosi 619,37 KM. Najniža penzija za januar iznosi 495,12 KM, zagarantovana 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,86 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za januar iznose oko 245 miliona KM, objavljeno je iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku uvjeravaju da će u ovoj godini sve penzije biti povećane za oko 15%, ali da to u najvećoj mjeri ovisi o raspoloženju zastupnika u Federalnom parlamentu koji trebaju dati i svoju saglasnost na inicijativu za dodatno povećanje penzija u ovoj godini.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje