Početna aktuelnosti Podsticaji za plasteničku proizvodnju

Podsticaji za plasteničku proizvodnju

1421
0
Podijeli

Prinos u plastenicima je nekoliko puta veći u odnosu na proizvodnju na otvorenom a samim tim veći su i prihodi. Dodatna prednost je mogućnost razvoja i berbe kvalitetnog povrća tokom cijele godine, a zbog visoke cijene  tog povrća van sezone plastenici mogu vrlo brzo vratiti uloženo i obezbijediti stalnu zaradu. Trend prozvodnje povrća u plastenicima aktuelan je i u svijetu, dok su  u našoj zemlji obuhvaćene tek manje površine, iako su kapaciteti za njen razvoj puno veći.

Na području naše Općine pod plasteničkom proizvodnjom je trenutno 100.000 m2, sa tendencijom da se ova prizuvodnja proširuje iz godine u godinu.

Pravilnikom o ostvarivanju novčane podrške proizvodnja povrća u plastenicima zadnjih niz godina subencinira se sa Kantonalnog nivoa, ove godine subvencija iznosi 1,20KM po m2 i veća je za 20 feninga u odnosu na prošlu a minimum za ostvarivanje podrške je 200m2. Ove godine uvedena je i  jedna novina, u pitanju je subvenicija za proizvodnju jagode u plastenicima pod istim uslovima kao i za povrće. Krajnji rok za podnošenje prijava je 30.septembar 2018.godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na info pultu šalter sale općine Živinice.

Uspjeh proizvodnje povrća u plastenicima ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje. Kakao bi se poljoprivrednici upoznali sa svim novitetima i prednostima ove proizvodnje ali i ostalih poljoprivrednih kultura na otvorenom općina Živinice organizuje edukacije, koje su planirane i ove godine.

Svi koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima složit će se da plasteničke proizvodnje  ima više rada nego kod proizvodnje povrća na otvorenom, ali se uloženi trud i rad isplati.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje