Početna aktuelnosti Poljoprivredni radovi u decembru

Poljoprivredni radovi u decembru

369
0
Podijeli

Decembar je mjesec kada snijeg prekrije njive, vegetacija je u mirovanju, što ne znači da se poljoprivrednici mogu odmarati baš sve vrijeme, jer oni koji imaju stoku, moraju da se pobrinu o njoj. Ipak, ima i radova na njivi i u voćnjaku, koji se u decembru moraju pozavršavati.

Ovo je mjesec kada se završava zimsko oranje, a u zavisnosti od vremena i temperature vazduha odnosno padavina (snijeg, kiša) zemljište se đubri i stajnjakom. Najčešće se đubrenje, odnosno prihrana, radi na ranije posijanoj ozimoj pšenici, ječmu i raži, samo ukoliko su razvili više od četiri lista ili su biljke izbokorile.

U ovom mjesecu se najčešće završava sa berbom kasnih sorti kupusnjača, koje su preostale u polju. Sada počinju i pripreme za rad u staklenicima, odnosno plastenicima za ranu proizvodnju povrća.

S obzirom na to da ovaj mjesec karakterišu veoma niske temperature, domaće životinje treba posebno njegovati odnosno utopljavati ih, provjetravati štalu i naravno svakodnevno čistiti. Mnogi koji nisu to obavili u novembru, sada kolju utovljene svinje, ali i ostalu stoku. Trebalo bi napraviti finansijsku kalkulaciju i na osnovu nje opredijeliti se za obim i vrstu stočarske proizvodnje u godini koja dolazi.

Ako vrijeme dozvoli, u decembru se nastavlja sa sadnjom voćaka. Voćke koje su posađene tokom jeseni, sada se zagrću zemljom, kako ne bi došlo do oštećenja korijena. Voćke bi trebalo da se štite od štetočina, da se pođubre, kao i da se orežu suhe i oštećene grane. Pojedini voćari stavljaju kućice i hranu za ptice. Statistički podaci kazuju da jedna ptica pojede veliki broj insekata i štetočina u toku samo jednog dana, onda je logično da je briga za ptice posao voćara. Trebalo bi kontrolisati glodare, kako ne bi napravili veliku štetu tokom zime. Takođe, trebalo bi kontrolisati utrapljene sadnice. Uskladištene jabuke, dinje, kruške pakuju se i otpremaju. U vinogradima se “bacaju” stajnjak i mineralna đubriva.

Ljubitelji cvijeća ovog mjeseca imaju zapravo najviše posla. Ukoliko nema padavina, može da se nastavi podmlađivanje, odnosno prorjeđivanje žbunastog bilja. Zimzelenim biljkama i četinarima suva zima ne odgovora, pa bi bilo poželjno zalivati ih. Bitna je i njega travnjaka – đubrenje, jer se tada trava bolje bokori. Sada je idealno vrijeme za uzimljavanje drvenih reznica. One se od dijelova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izdanaka režu i trape. Tu ostaju do proljeća, kada se sade na stalno mjesto u bašti.

Decembar je idealan mjesec za sumiranje rezultata i prinosa koji su postignuti tokom godine, a na osnovu njih prave se planovi i proizvodnja za narednu godinu. Oni koji imaju poljoprivrednu mehanizaciju trebalo bi da je pripreme za prezimljavanje, ukoliko to nisu ranije uradili. Ovo je idealan mjesec za nabavku sjemena, đubriva, zaštitnih sredstva i rezervnih dijelova za mehanizaciju.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje