Početna aktuelnosti Ponovni izbori u Srebrenici

Ponovni izbori u Srebrenici

194
0
Podijeli

Centralna izborna komisija BiH je na 13. sjednici održanoj 21.01.2021. godine donijela Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15.11.2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Ponovni izborni proces bit će održan 21.februara 2021.godine.

Nakon što je CIK BiH  poništila rezultate lokalnih izbora za Srebrenicu, na 18. održanoj 02.02.2021. godine donijela je odluku o održavanju ponovnih izbora za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica.

Ponovni izbori provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska.Gradska izborna komisija Živinice će imenovati predsjednike i članove biračkih odbora iz svojih evidencija.

Na istoj sjednici usvojena je i Instrukcija o postupku provođenja ponovnih izbora za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica kojom se uređuje postupak provođenja ponovnih izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu iz drugih osnovnih izbornih jedinica za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica, određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izborna šutnja, posmatranje ponovnih izbora, dostava izbornog materijala, način pakovanja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Pravo glasa na biračkom mjestu u odsutnosti u Gradu Živinice moći će iskoristiti 504 birača.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje