Početna aktuelnosti Porodica Hodžić podijelila prehrambene pakete socijalno ugroženim

Porodica Hodžić podijelila prehrambene pakete socijalno ugroženim

247
0
Podijeli

Prve generacija muslimana (selef) posvećivale su veliku pažnju podjeli hrane,  davali su joj prednost nad mnogim dobrovoljnim ibadetima, bez obzira da li se radilo o davanju hrane siromašnima ili prijateljima. Dakle, nije uvjet da nahranjena osoba bude siromašna, na što ukazuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Koji god vjernik nahrani drugog vjernika, i tako utoli njegovu glad, Allah će njega nahraniti džennetskim plodovima. Koji god vjernik napoji drugog vjernika, i tako utoli njegovu žeđ, Allah će ga napojiti zapečaćenim džennetskim napitkom.”

Adet da u mjesecu posta podijeli prehrambene pakete već godinama njeguje naš sugrađanin sa porodicom  Muharem Hodžić  vlasnik firme  Mapex.

Muharem je za svoje komšije koji su u stanju socijalne potrebe u Gornjoj Višći i ovog ramazana obezbjedio 40 prehrambenih paketa.

Riječi zahvalnosti su malo,  za humanog čovjeka koji nam svake godine pomaže kao i njegovu porodicu, kazali su naši sagovornici.

Davanje hrane važno je i zbog toga što potiče i razvija druge oblike društvenih ibadeta, kao što su jačanje međuljudskih veza, širenje međusobne ljubavi, pažnje i saosjećanja, a koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio kao uvjet vjerovanja. Naime, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Nećete ući u Džennet, ako ne budete vjerovali, a nećete vjerovati (potpuno), dok se ne budete međusobno voljeli.”

Porodica Hodžić može biti primjer drugima da nikada ne zaborave odakle su potekli i da kada su u stanju da mogu pomoći da to i učine naročito u mjesecu ramazanu.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje