Početna aktuelnosti Međunarodni dan vatrogasaca: povećan broj intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice

Međunarodni dan vatrogasaca: povećan broj intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice

966
0
Podijeli

Danas je Međunarodni dan vatrogasaca! Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan. Mnogi ljudski životi svakodnevno se spasavaju zahvaljujući intervencijama vatrogasaca i u požarima i u potresima i u poplavama.

Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i flore i faune oko nas.

Zato je i ovaj 4. maj dan u kojem se, po ko zna koji put ističe važnost obezbjeđenja kvalitetnijih uslova rada za sve te hrabre osobe.

Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice formirana je prije četiri godine i upošljava osam radnika. U posljednjih mjesec dana pojačane su intervencije na terenu, naročito na šumskim područjima, gdje gase požare na niskom rastinju i spriječavaju posljedice većih razmjera. U istom periodu intervenisali su 16 puta, te pored šumskih požara zabilježene su česte prijave požara na stambenim objektima i to uglavnom na dimnjacima. Ono što u vatrogasnoj jedinici naglašavaju jeste da se građani svakodnevno mogu obratiti za savjet na poznati broj telefona 123 te na taj način preduprijediti određene probleme.

Kako bi uslove rada podigli na veći nivo naši vatorgasci svaki dan uvode novitete, nedavno su postavljeni nadzemni hidranti u krugu Vatrogasnog doma, te nabavljena hidraulična kliješta za intervencije u slučajevima saobraćajnih nezgoda.

Ono što vrijedi istaći jeste da naši vatorgasci čine sve napore da brzo i efikasno djeluju na terenu te zaštite građane i njihovu imovinu od požara i drugih nepogoda, a u tome im mogu pomoći i građani koji će savjesno i na vrijeme reagovati i spriječiti posljedice većih razmjera.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje