Početna aktuelnosti Pozitivan primjer Almira Dedića u uzgoju lješnjaka u živiničkom kraju

Pozitivan primjer Almira Dedića u uzgoju lješnjaka u živiničkom kraju

199
0
Podijeli

Poslije oraha, kao dominantne vrste, lješnjak je najznačajnija vrsta iz jezgraste grupe voćaka.

Iako je lješnjak raširen na velikom prostranstvu naše planete kao jedna od najstarijih voćaka i uprkos lakom razmnožavanju vegetativnim putem, proizvodnja lješnjaka u svijetu je deficitarna, dok na našem tržištu naša proizvodnja  podmiruje veoma mali procenat realne potražnje.

Nedovoljno znanja o ovim dugovječnim voćkama kod proizvođača, kao i skromna primjena ili izostanak agrotehničkih mjera u njenom gajenju, sputavale su raširenost zasnivanja plantaža pod ovom kulturom.

Plantažni uzgoj lješnjaka na području grada Živinice gotovo da ne postoji.

Pozitivan izuzetak je naš sugrađanin Almir Dedić koji živi u naselju Kadrići u živiničkoj Mjesnoj zajednici Dubrave Gornje koji je uzgojio respektabilnu plantažu lješnjaka.

Almir Dedić i njegova supruga, iako mladi, već duži niz godina uspješno se bave poljoprivredom i stočarstvom i poznati su po svojim prerađevinama od mlijeka koje su 100% organske i visoke kvalitete tako da nikada nemaju problema sa plasmanom svojih, već nadaleko čuvenih sireva i kajmaka extra klase.

Unazada nekoliko godina na jednoj svojoj parceli zasadio je i formirao plantažu lješnjaka sa 240 stabala.

Za lješnjak Almir veli da u početku i prvih godina rasta treba puno njege i pažnje ali da nakon nekih sedam godina taj trud se isplati i vraća se kroz izdašan i kvalitetan plod.

Lješnjak je veoma traženo voće i tržište vapi za ovim proizvodom čija je namjena višestruka tako da Almir Dedić nema problema sa plasmanom svoga lješnjaka na tržište.

Almir Dedić može biti dobar uzor i drugima da se odvaže u uzgoju ove veoma zahvalne i unosne voćke.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje