Početna aktuelnosti Preminuo Nijaz Alispahić bh književnik i dramaturg

Preminuo Nijaz Alispahić bh književnik i dramaturg

211
0
Podijeli

Nijaz Alispahić, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca i dramaturga, preminuo je u utorak u 84. godini.

Rođen je u Kozluku (općina Zvornik) 7. aprila 1940. godine. Studije jezika i književnosti završio je u Beogradu, a postdiplomske studije u Sarajevu.

Godine 1973. u Gradačcu je pokrenuo književnu manifestaciju “Kikićevi susreti”.

Od 1978. godine radio kao dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli.

Djela su mu prevođena na više stranih jezika, a zastupljen je u antologijama bošnjačke pripovijetke i bosanskohercegovačke drame XX. stoljeća.

Napisao je libreto za prvu bosanskohercegovačku operu “Hasanaginica” koju je komponovao rehmetli Asim Horozić.

Nijaz Alispahić višestruko je nagrađivan za svoj rad. Dvostruki je laureat nagrade “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku za 1983. i 1989. godinu. Dobitnik je nagrade “Zijo Dizdarević” za najbolju pripovijetku za 1977. i 1978., zatim nagradu časopisa “Život” za najbolju prozu 1977., nagrade za najbolju kratku priču “Glasa” 1977. godine i prištinskog “Jedinstva” iste godine, kao i dvije nagrade za najbolju novinarsku priču “Fronta slobode”.

Trostruki je laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. godine. Dobitnik je i nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela “Derviš i smrt” 1989. godine.

Njegova izuzetna umjetnička ostavština prepoznata je i 2021. godine kada mu je Direkcija Festivala MESS dodijelila priznanje Zlatni lovor vijenac za doprinos umjetnosti teatra.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje