Početna aktuelnosti Preporuke poslodavcima zbog visokih temperatura

Preporuke poslodavcima zbog visokih temperatura

343
0
Podijeli

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, shodno najavama visokih temperatura u julu, a u okviru svojih nadležnosti u oblasti zaštite na radu, izdaje preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike.

Resorno ministarstvo apeluje na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12.00 do 17.00 sati, te shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpili nastave ih poslije 17.00 sati.

Ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Iz resornog ministarstva poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić apeluje na poslodavce da usklade svoje poslovne aktivnosti i izvođenje radova na otvorenom shodno preporukama kako bi zaštitili svoje ljude koji su najvrjedniji resurs, te podsjeća da se sve može nadoknaditi osim dobrih i kvalitetnih radnika.

– Preporučujemo poslodavcima da pronađu najbolji mogući način da se poslovne aktivnosti nesmetano odvijaju, ali i da zdravlje radnika ne trpi. Svako od poslodavaca shodno utvrđenoj organizaciji rada sigurno može pronaći model po kojem će moći ispoštovati preporuke Ministarstva u pogledu rasporeda radnih sati, korištenja godišnjih odmora, dopusta i sve drugo što će doprinijeti kvalitetnom obavljanju poslova i zaštiti radnika – naveo je ministar Delić.

Iz Ministarstva preporučuju da poslodavci, shodno svojim mogućnostima, obezbijede adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim licima, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), a prilagođeno visokim temperaturama.

Preporuke Federalnog ministarstva za rad i socijalne politiku temelje se na odredbi člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 79/20), saopćeno je iz ovog Ministarstva.

JR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje