Početna aktuelnosti Press Teatar kabarea Tuzla

Press Teatar kabarea Tuzla

1375
0
Podijeli

Pod motom “Teatar sadašnjosti” u Teatru Kabare Tuzla održava se Treće izdanje Festivala premijera koje donosi nove predstave i projekte studenata tuzlanske Akademije dramskih umjetnosti u suradnji sa njihovim profesorima.

Do 9. novembra predviđa se izvesti pet predstava.

U četvrtak,8.novembra planirano je književno veče posvećeno pjesniku, pripovjedaču, novinaru i dramskom piscu Šimi Ešiću, a povodom 50. godišnjice njegovog umjetničkog rada.

Osim toga,na samom zatvaranju Festivala,bit će odigrana i predstava za djecu po tekstu Šime Ešića pod nazivom “Izmislionica u selu Pričevac”.

Povodom svega rečenog,danas je upriličena press konferencija u kojoj su učešće uzeli svi koji učestvuju u samoj realizaciji Trećeg festivala premijera i obilježavanju pesedsetogodišnjice umjetničkog rada i stvaralaštva Šime Ešića.

Pjesnik i izdavač Šimo Ešić je,možemo slobodno reći,institucija sui generis bh kulture uopće i Teatar kabare Tuzla je na svoj način priredio omaž velikom čovjeku i književnom stvaraocu.

Cjlokupan život i kreativni rad Šime Ešića duboko je human,etičan i osebujan,istakli su danas i promotori njegovog stvaralaštva,prije svega prof.Marica Petrović.

Redatelj predstave “Izmislionica u selu Pričevac” je Damir Altumbabić koji je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što je na scenu postavio predstavu za djecu po tekstu Šime Ešića.

Scenografiju i kostime za predstavu “Izmislionica u selu Pričevac” uradio je Suad Avdagić,direktor Živiničkog pozorišta i etablirani umjetnik koji je do sada dobio niz prestižnih priznanja,ponajviše za scenografska rješenja i kreacije.

Po riječima organizatora Festivala ulaznice za predstavu “Izmislionica u selu Pričevac” koja se igra premijerno u petak,već su rasprodate pa se repriza iste najavljuje za subotu.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje