Početna aktuelnosti Prigodnim aktivnostima obilježen 15. april – Dan Armije RBiH

Prigodnim aktivnostima obilježen 15. april – Dan Armije RBiH

374
0
Podijeli

U subotu je nizom aktivnosti širom naše domovine obilježen jedan od najznačajnijih datuma koji su nastali kao plod agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine. Tog 15. aprila 1992. godine ujedinile su se sve snage koje su već uzele učešće u odbrani Bosne i Hercegovine, koje činjenica da se sa druge strane nalazi daleko spremniji neprijatelj nije pokolebala da učestvuju i opstanu u ostvarenju samo jedne misije, a to je suvjerena, nezavisna i samostalna Bosna i Hercegovina. Vrhovni zapovjednik Armije RBiH bio je tadašnji predsjednik Republike BiH, Alija Izetbegović.

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine prigodnim aktivnostima obilježen je i u našem gradu. Organizator aktivnosti obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine u našem gradu bila je Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ grada Živinice i Klub boraca patriotske lige Živinice. Predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća Živinice, porodice boraca i građani okupili su se u Parku bosanskih branilaca gdje je polaganjem cvijeća pred Centralnim spomen obilježjem i pred bistom heroja Nesiba Malkića započelo obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine u našem gradu.

Tokom četverogodišnjeg odbrambeno – oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvije stotine hiljada pripadnika. U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regije sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područja Konjica i okolice.

15. april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima uspjele odbraniti državu Bosnu i Hercegovinu.

O borcima Živinica pisane su knjige, pjevane su pjesme. Živinički borci uvijek su bili tamo gdje je najpotrebnije. Hrabro i odvažno su učestvovali u borbama i pobjeđivali. Mnogi su položili svoje živote, a Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine je bio dan da im još jednom kažemo veliko hvala, što su svima nama omogućili život u suvjerenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje