Početna aktuelnosti Prijavite anonimno lokalitete divljih deponija

Prijavite anonimno lokalitete divljih deponija

1247
0
Podijeli
Građani Federacije BiH od danas mogu anonimno prijaviti lokalitet i podatke o divljim deponijama otpada, besplatnim pozivom na telefonski broj 080 05 05 06.
Linija je nazvana “Zeleni alarm”, a cilj je sačinjavanje registra divljih, nelegalnih deponija otpada u urbanim i ruralnim sredinama te saniranje i remedijacija tla.

Kampanju će realizirati Centri civilnih inicijativa (CCI) u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH u projektu “Mapiranje divljih deponija”, najavljeno je danas na konferenciji za novinare CCI-ja.

Od potrebih 62.510 BAM za realizaciju projekta, Federalni fond će izdvojiti 50.000 BAM.

Namjera projekta je da doprinese sistemskom rješavanju višedecenijskog problema nelegalnih deponija raznih vrsta otpada.

Pažnja realizatora projekta bit će fokusirana na deponije koje sadrže opasne materije, ali je bitno locirati i sve druge izuzev onih s tečnim otpadom, budući da takve nisu predmet ovog projekta.

Osim od samih građana, realizatori će podatke o deponijama sakupljati od lokalnih uprava.

Iako je značajno unaprijeđen sistem upravljanja komunalnim otpadom, rečeno je danas novinarima, broj lokacija divljih deponija nije smanjen.

Stare deponije zarastaju i nastaju nove, što iziskuje hitne mjere i sinergiju svih nivoa vlasti za sistemsko rješavanje ovog problema, a kao jedan od prvih koraka istaknuto je lociranje divljih deponija i uspostava baze podataka za Federaciju BiH.

Prema zvaničnim podacima iz Strategije zaštite okoliša Federacije BiH, na teritoriji ovog entiteta ima više od dvije hiljade divljih deponiija na površini od oko milion kvadratnih metara.

Najviše su razasute uz velike rijeke: Bosnu, Vrbas, Lašvu i njihove pritoke, u blizni puteva i izvorišta voda, što realizatori projekta ističu kao naročitu opasnost.

Najčešći uzročnici su nesavjesni građani.

Odbačeni otpad u okoliš direktno ugrožava ljudsko zdravlje, stvara lošu sliku o ekološkoj svijesti i uzrok je čestih šumskih požara. Također, ugrožava stratešku privrednu granu – turizam.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje