Početna aktuelnosti Priopćenje za javnost povodom neovlaštenog i nelegitimnog predstavljanja putem društvenih mreža i...

Priopćenje za javnost povodom neovlaštenog i nelegitimnog predstavljanja putem društvenih mreža i medija od strane “Udruženja gluhih sportista u BiH” sa sjedištem u ul.Sagrdžije 73 u Sarajevu;

563
0
Podijeli

” Udruženje gluhih sportista u BiH sa sjedištem u ul. Sagrdžije 73 u Sarajevu je samoinicijativno registrovano kod nadležnog organa s ciljem predstavljanja gluhih sportista na Evropskim, Svjetskim i Olimpijskim takmičenjima gluhih sportista bez prethodnih pravnih procedura o pokretanju inicijative, zatim sazivanja održavanja Osnivačke Skupštine kako bi se osnovao krovni ” Sportski Savez gluhih i nagluhih Bosne i Hercegovine” a po Zakonu o sportu Bosne i Hercegovine.

Mi iz Sportskog Saveza gluhih i nagluhih Federacije BiH smo protiv ovakvog načina rada spomenutug udruženja.

Odredbama Zakona o sportu Bosne i Hercegovine ( „Službeni glasnik BiH”,br.27/08,102/09 i 66/16) i to čl.51 propisano je slijedeće :

„(1)Sistem,uvjete i organizaciju sportskih takmičenja na nivou Bosne i Hercegovine utvrđuju sportski savezi Bosne i Hercegovine u skladu sa odredbama ovog Zakona i pravilima međunarodnih sportskih asocijacija.

(2)Sistem,uvjete i organizaciju sportskih takmičenja na entitetskom nivou utvrđuje entitetski sportski savez.”

Odgovorno tvrdimo da na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji registrovan Sportski Savez gluhih i nagluhih BiH o čijim se ingerencijama govori u članu 51.citiranog Zakona.

Stoga,osnovana je naša konstatacija da se bez pravnog osnova,što znači neovlašćeno ,ovo udruženje učlanilo u EDSO (Evropska sportska organizacija gluhih) i ICSD (Svjetska sportska organizacija gluhih),što je pomenutom udruženju protivpravno omogućilo da učestvuje na sportskim takimičenjima i olimpijadama Gluhih i da predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu,iako je očigledno da nisu reprezantativog karaktera,jer nisu jedini oblik organizovanja gluhih sportista koji to može biti,a to je Savez.

Nije nam poznat mehanizam koji je prijavljeno udruženje iskoristilo,ali u tom pravcu su već preduzeti određeni pravni koraci ,tako što je obaviještena i EDSO i ICSD u vezi sa navedenim okolnostima.

Prema najnovijim saznanjima koja su bazirana na objavama na internetu Udruženje gluhih sportista u BiH učestvuje u kvalifikacijama EDSO-Man-EC 2022 Futsal qualifying draw u grupi C u Sarajevu u periodu između 23-27.03.2022.godine,za Evropsko prvenstvo gluhih koje će biti održano u Italiji u vremenu od 13.10.2022-22.10.2022.godine.Ovo nije jedini primjer nazakonitog predstavljanja sporta Gluhih Bosne i Hercegovine.

Zato želimo putem medija u BiH da obavjestimo javnost i državne organe da ovakav način organizovanja nije u skladu sa Zakonima BiH i pokušaja reprezentativnog predstavljanja Gluhih sportista u svijetu.

U slučaju nedjelovanja državnih institucija BiH biti ćemo prinuđeni poduzeti pravnim putem zaštitu većine Gluhih sportista Bosne i Hercegovine i njihovih ugroženih prava”.

S poštovanjem,

Sportski Savez gluhih i nagluhih Federacije BiH

Kulina Bana 13

75 000 Tuzla

 

Predsjednik

Veselin Jobst

S.A.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje