Početna aktuelnosti Pripreme za početak nastave u JU Druga OŠ Živinice

Pripreme za početak nastave u JU Druga OŠ Živinice

1534
0
Podijeli

Učenici razredne nastave, što podrazumijeva učenike od 1. do 4. razreda, u školske klupe će sjesti 7.septembra.

Osnovne škole uveliko vrše pripreme za prijem učenika u novoj školskoj godini.

Druga osnovna škola od ponedjeljka će organizovati nastavu za 16 odjeljenja nižih razreda.

JU Druga OŠ Živinice broji 800 učenika raspoređenih u 36 odjeljenja, 16 odjeljenja nižih razreda i 20 odjeljenja viših razreda.

S obzirom da nastava počinje iduće sedmice u ovoj obrazovnoj ustanovi vrše se neophodne pripreme da učenici bezbjedno borave u školi.

Po naredbi ministarstva u školi su bili dužni napraviti krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu korona virusa, te je na jučer održanom nastavničkom vijeću formirana komisija za izradu spomenutog kriznog plana.

Prema riječima direktorice Šemse Džuzdanović zgrada JU Druge osnovne škole izgrađena je tako da su fizički odvojeni dijelovi za niže i više razrede tako da neće doći do miješanja učenika što je olakšavajuća okolnost.

Ovih dana završavaju se sve higijensko-epidemiološke mjere i pripreme objekta za prijem đaka.

Škola se zajedno sa donatorima potrudila da djeci obezbjedi zaštitna sredstva.

Danas će biti održana edukacija za uposlenike škole koju će održati predstavnici medicinske škole Živinice. Kako se ponašati u slučaju pojave pozitivnih slučajeva i kako primjenjivati higijensko-epidemiološke mjere bit će teme edukacije. Nakon čega će razredne stariješine sve što su naučili prenijeti na roditelje na sastancima koji će biti također održani u grupama.

U slučaju da djeca već imaju zdravstvenih problema škole su dobile upute kako postupiti u tim situacijama.

Jedan od problema na čijem rješavanju rade u JU Druga osnovna škola,  jeste dolazak i odlazak iz škole učenika sa Šarenjaka, jer djeca koriste most kod Željezničke stanice koji je uništen. Prijedlog je da se iznađe način sa lokalnom zajednicom da se za ovu djecu dok se ne izgradi novi most organizuje prijevoz. Školsko područje obuhvata Ciljuge, Litve, Golubinjak, jedan dio Šarenjaka i MZ Rudar. Direktorica ističe da od roditelja očekuje saradnju i savjesno ponašanje, da ukoliko kod djeteta primijete bilo kakav simptom adekvatno reaguju i ne šalju dijete u školu, jer samo zajedničkim djelovanjem može se spriječiti širenje zaraze i sačuvati zdravlje djece.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje