Početna aktuelnosti Problem izvoza voća i povrća iz BiH

Problem izvoza voća i povrća iz BiH

246
0
Podijeli

U jeku je sezona izvoza voća i povrća iz BiH, sve ono što su poljoprivrednici s mukom proizveli a uzimajući u obzir i poskupljenja repromatrijala može biti uzaludno.

Naime, izvoz je otežan zbog dugih zadržavanja na graničnim prijelazima, tako da lako kvarljiva roba do kupca dolazi u lošem stanju, koju on ne želi da preuzme.

Štete su ogromne za sve one koji su u lancu proizvodnje.

Ovih dana česti su slučajevi da konkretno krastavac kornišon na krajnju adresu stiže u stanju u kojem više nije za upotrebu.

„ Hladnjača sa utovarenim kornišonom je čekala 2 dana na graničnom prijelazu Gradiška. Cijeli utovar ide na uništenje koje plaća firma koja izvozi. Plaćen krastavac, transport, carinska dokumentacija, uništenje proizvoda sve ukupno košta  50 000 KM“, kazao nam je Suad Selimović predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Selimović nam kaže da je održan je sastanak 7.jula u Vanjsktrgovinskoj komori sa predstavnicima institucija vlasti koji bi trebali da rade na riješavanju ovog problema, te je tražen hitan sastanak sa predsjedavajućim vijeća ministara, sa ministrom vanjske trgovine i ministrom sigurnosti te ostalim institucijama uključenim u izvoz voća i povrća.

“Tražili smo  od inspekcijskih organa da se hitno omogući prioritetan prolaz lako kvarljive, sezonske robe, kao što su voće i povrće, na graničnom prelazu Gradiška te da se hitno produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na hrvatskoj strani i da se uskladi sa radnim vremenom UIO BiH tokom izvoza sezonskog voća i povrća, i to radnim danom do 19h te uvede rad i subotom “, dodaje Selimović.

U narednim sedmicama očekuje se da na Bijači i Gradišci dnevno bude i po pedeset kamiona sa krastavcima i svježom šljivom i ako se uskoro ne produži radno vrijeme fitosanitarne isnpekcije na hrvatskoj granici, bh. poljoprivrednici će imati ogromne gubitke.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje