Početna aktuelnosti Proizvodnja silaže

Proizvodnja silaže

1309
0
Podijeli

Na svim manjim ili većim farmama silaža ima glavnu ulogu u ishrani goveda, kako za proizvodnju mesa tako i za proizvodnju mlijeka. Svi farmeri će se složiti da silažni dio obroka često određuje uspjeh ili neuspjeh cjelokupnog hranidbenog programa i proizvodnje.

Kada je u pitanju ishrana životinja kojom se zadovoljavaju samo njihove uzdržne potrebe može se upotrijebiti gotovo svaka silaža, predpostavljajući da je zadovoljavajućeg kvaliteta, i da je životinje pojedu u dovoljnim   količinama   u   kojima    je  sadržana    potrebna minimalna količina energije. U ostalom dijelu obroka moraju životinji biti na raspolaganju sve ostale esencijalne hranljive materije u dovoljnim količinama – protein, minerali i vitamini.

Tokom ovog mjeseca aktuelna je proizvodnja silaža i na području naše Općine. Jedan od onih koji veliku pažnju posvećuje hrani koju proizvodi za svoje životinje jeste Sead Mujčinović iz Tupkovića. Seada smo danas zatekli na parceli njegovog zeta.

Naš sagovornik ističe da svaki poljoprivrednik mora da vodi računa o zemljištu, da bi rezultati bili bolji.

Danas na svojoj farmi ima četiri krupna grla, te daje mlijeko u otkup. Kako kaže poljoprivredom se bavi otkako zna za sebe i to mu je dodatna djleatnost, Sead je još u radnom odnosu, vozač je autobusa ali svaki slobodan trenutak provodi na svom gazdinstvu.

Ovogodišnjom silažom je izuzetno zadovoljan i očekuje da će goveda na njegovom gazinstvu tokom zime imati sve potrebne hranjive materije.

Novinar/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje