Početna aktuelnosti Projekat dekarbonizacije za Živinice, Banoviće i Lukavac

Projekat dekarbonizacije za Živinice, Banoviće i Lukavac

196
0
Podijeli

U prošloj godini lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini – Lukavac, Banovići, Živinice, Kakanj i Breza su se uključile u proces Pravedne tranzicije za regije uglja, koji treba u konačnici rezultirati dekarbonizacijom tri ključna sektora koji utiču na klimatske promjene, energetike, transporta i poljoprivrede.

U Evropi je sektor energetike prepoznat kao sektor koji će se najbrže osloboditi od uglja (dekarbonizirati).

Samim tim, taj proces bi trebalo što prije pokrenuti i u zemljama zapadnog Balkana, koje su potpisivanjem Sofijske deklaracije preuzele obavezu da će dekarbonizirati svoja društva, u skladu sa planovima Evropske unije.

U okviru ovog programa Lukavac, Živinice i Banovići zajednički će raditi na projektima, te je tim povodom danas održan sastanak u zgradi uprave Živinice.

Grad Živinice je nosilac projekta dekarbonizacije za ove tri lokalne zajednice. Tim ljudi svakodnevno radi i radit će u narednih 15. godina (koliko traje realizacija projekta) kako bi ovaj projekat u potpunosti zaživio.

Isti će biti rađen u etapama,  prva je palniranje i projektovanje na čemu se trenutno radi, druga je utvrđivanje ugovora sa Svjetskom bankom kako bi se iskoristila sredstva do 250 miliona dolara, te oni koji budu najbolje i najbrže uradili projekat, oni će prvi i povući sredstva istakao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Više u Info blok-u…

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje