Početna aktuelnosti Projekat „Suradnja i psihosocijalno osnaživanje za prevenciju porodičnog nasilja“ Udruženja žena „ŽivAktiv“...

Projekat „Suradnja i psihosocijalno osnaživanje za prevenciju porodičnog nasilja“ Udruženja žena „ŽivAktiv“ Živinice

39
0
Podijeli

Udruženje žena „ŽivAktiv“ Živinice realizira projekat „Suradnja i psihosocijalno osnaživanje za prevenciju porodičnog nasilja“.

Ovu inicijativu/projekat podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost“ kojeg na području Tuzlanskog kantona provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa „Snaga lokalnog“.

Kao što je rečeno, tema projekta je nasilje u porodici a realizira se kroz radionice psihosocijalne podrške i uvezivanje, u saradnji lokalnih službi koje se bave ovim problemom.

Nasilje u porodici kao globalni fenomen predstavlja najučestaliji oblik kršenja osnovnih ljudskih prava koji se dešava kako u svim zemljama svijeta tako i u BiH.

Nasilje je kompleksan, višeslojan problem pojedinke i pojedinca, porodice i društva.

Kompleksnost problema, koji se lako multiplicira, izražena je činjenicom da je ciklus nasilja teško prekinuti.

Posljedice nasilja ugrožavaju zdravlje i život pojedinaca, reproduktivnu i ekonomsku moć zajednice.

Promjenom štetnih stereotipa i ukidanjem rodne diskriminacije društvo može uticati na smanjenje, odnosno odsustvo pojave nasilja u porodici.

Nasilje u porodici nije privatna stvar.

Obaveza državnih i drugih institucija je da preuzmu odgovornost i sprovode mjere na osvještavanju javnosti i sprečavanju, svih oblika nasilja u porodici.

Jedan od načina aktivnog rješavanja pomenutog problema jesu i radionice kao što je današnja u organizaciji Udruženja žena „ŽivAktiv“ Živinice.

Projekat „Suradnja i psihosocijalno osnaživanje za prevenciju porodičnog nasilja“ podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost“ kojeg na području Tuzlanskog kantona provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa „Snaga lokalnog“.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje