Početna aktuelnosti projekti zapošljavanja bit će realizirani i u 2020.godini

projekti zapošljavanja bit će realizirani i u 2020.godini

226
0
Podijeli

Služba za zapošljavanje TK u saradnji  sa Federalnim zavodom za zapošljavanje u 2020. godini planira realizovati programe putem kojih će osobe koje su na evidencijama ove službe dobiti priliku da se zaposle.

Projekti su realizirani i u 2019.godini i pokazali su se kao vrlo uspješni jer su na taj način osobe dobile priliku i da pokrenu vlastiti biznis.

Projektima je obuhvaćena različita populacija stanovništva što će biti slučaj i u 2020.godini.

Putem tih projekata u 2019.godini 3.000 osoba dobilo je mogućnost zapošljavanja u TK.

A to su programi sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja te sufinasniranja romske populacije i porodice šehida i poginulih boraca. Preko Federalnog zavoda za zapošljavanje realizirano je 9 programa (Prvo radno iskustvo, Prilika za sve – mogućnost produženog sufinanciranja zapošljavanja, Doprinos 500, Periodično zapošljavanje, Nova prilika, Javni radovi, Zapošljavanje žena, Tražim poslodavca te Služba u zajedničkim projektima).

U odnosu na 2019. godinu povećat će se finansijska sredstva za spomenute programe.

Poslodavci su u 2019.godini pokazali da programi koje nude federalni i kantonalni zavod za zapošljavanje  pružaju mogućnost pronalaska radne snage koja je spremna da se dokazuje u struci za koju su se školovali. Odziv poslodavaca svake godine je dobar što doprinosi tome da se ovi programi realizuju iz godine u godinu.

Prema podatcima koje smo dobili u Poslovnici biroa za zapošljavanje Živinice na kraju 2018.godine 11.209 osoba bilo je prijavljeno na evidenciji za zapošljavanje, dok je na kraju 2019.godine taj broj iznosio 10.238.

Sa evidencije biroa za zapošljavanje broj odjava i novih prijava je konstantno varirao, po osnovu zasnivanja radnog odnosa odjavilo se 2099 osoba, dok se po osnovu prekidanja radnog odnosa na biro prijavilo oko 1248 osoba.

Putem programa za zapošljavanje u 2020.godini priliku da steknu radno iskustvo imat će osobe koje do sada nisu koristile ovakve programe, dovoljno je da redovno prate javne pozive i prijave se na iste.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje