Početna aktuelnosti Protesti mještana Višće, traže konačno rješenje problema putne komunikacije

Protesti mještana Višće, traže konačno rješenje problema putne komunikacije

187
0
Podijeli

Mještani Gornje i Donje Višće već duži niz godina suočavaju se problemom putne komunikacije prema regionalnom putu R-469 Banovići – Živinice. Godinama unazad služili su se alternativnim pravcima kako bi došli do željenog odredišta. Mještani naseljenog mjesta Požar umjesto 500m do škole i nešto malo više do regionalnog puta, sa automobilom, ne mogu proći te moraju koristiti put preko Gornje Višće, a pješke mogu proći ispod ili preko vagona što je svakako rizično imajući u vidu da ovaj put najčešće koriste djeca.

Posljednji u nizu problema jeste i obrušavanje dijela puta kroz naseljeno mjesto Jahići. Građani već duži vremenski period čekaju na konačno sistemsko uređenje putne komunikacije zbog čega je i održan sastanak mještana sa gradonačelnikom te predstavnicima Rudnika mrkog uglja Đurđevik i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine na kojem su predložena neka rješenja.

Kako ističu okupljeni već duži vremenski period mirno čekaju rješenje, a sa protestima koji su održani u subotu žele uspostavu najprije slobodnog pješačkog prelaza prema Osnovnoj školi dok se ne pronađe dogovor i ne prikupi sva potrebna dokumentacija za uspostavu saobraćaja na ovoj dionici. Pozivu mještana odazvali su se predstavnik Gradske uprave kao i direktor Rudnika mrkog uglja Đurđevik Husein Trumić koji je istakao da je spreman djelovati u interesu građana.

Bitnu ulogu u rješavanju problema saobraćajne komunikacije za mještane Višće imaju i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine jer je potrebna njihova saglasnost na elaborat koji će im prema posljednjim informacijama biti dostavljen sutra.

Za projekat uspostavljanja saobraćajne komunikacije koji prema elaboratu iznosi 94.000 KM već su odobrena sredstva iz budžeta grada u iznosu od oko 50.000KM, dok će RMU Đurđevik projekat sufinansirati u iznosu od oko 44.000KM.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje