Početna aktuelnosti Rad kullturnih institucija u 2020.godini

Rad kullturnih institucija u 2020.godini

212
0
Podijeli

Godina iza nas itekako je onemogućila normalno funkcionisanje institucija kulture u BiH , pa tako i JU BKC Živinice.

Zabrane okupljanja u zatvorenim prostorima, kako bi se građani zaštitili direktno su uticale na odvijanje kulturnih događaja i u našem gradu.

No bez obzira na to, kada su uslovi dozvoljavali, organizirani su kulturni događaji koji u Živinicama već prerastaju u tradiciju.

„Onda kada su nam uslovi dozvoljavali da se bavimo svojom djelatnošću, mi smo iskoristili taj period, radili smo, tako da smo prošle godine organizirali petu manifestaciju Četvrtkom u pozorište, koja je prošle godine bila najbogatija što se tiče kvantiteta i kvaliteta.

Organiziran je i festival umjetnosti za djecu, naravno ne onako kako smo planirali, obzirom da je planirano da cijeli april traje spomenuta manifestacija, istu smo realizirali u pet dana“, kaže direktor Elmir Krivalić.

S druge strane, prošla godina je iskorištena za završetak bitnih infrastrukturnih projekata za JU BKC.

„ Obnovljena je električna zavjesa,  restaurirane su stolice u velikoj sali te popravljen krov koji je prokišnjavao, a izgrađena je i ljetna scena“, ističe Krivalić.

Pred BKC Živinice je mnogo planova u 2021.godini, čija realizacija će direktno ovisiti o razvoju zdravstvene situacije u našoj zemlji. „Plan je da se na inicijativu gradonačelnika formira muzej u Živinicama, koji će biti vrijedan za naš grad u kulturološkom smislu“, naglašava Krivalić.

Već ovog petka u 17:00 h u povodu „Dana nezavisnosti“, bit će otvorena izložba Šefketa ef.Šabića. Izložba će biti postavljena u Plavoj sali u periodu od 19.februara do 2.Marta gdje će posjetioci imati priliku pogledati izložbu od 10-14 h. Autor izložbe je Jusuf Džafić a generalni pokrovitelj gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje