Početna aktuelnosti Ramazan: Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta

Ramazan: Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta

1035
0
Podijeli

Radost za sve muslimane i muslimanke širom svijeta je srijeda, 16. maj 2018. godine jer poste prvi dan mjeseca Ramazana, a u džamijama se u utorak klanja prva Ramazanska teravija. Teravija na našem području klanja se nakon jacije namaza, a prvi dan posta počinje u 3:06 h pa sve do zalaska sunca odnosno u 20:12 h.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru.To je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela Objava Kurana, u mubarek noći Kadra. U mjesecu ramazana počeo je i post. Ramazanski post je treći od pet stupova Islama. Za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića te seksualni odnosi i pušenje duhana. Od njih se također očekuje da što vjernije slijede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i djela. Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled također kvare post. U Kur’anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.). Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice. U Kur’anu je ta obaveza jasno naznačena: “…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… “(El-Bekare, 183 -185.) Pored posta, muslimani također klanjaju i teravih-namaz, provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur’ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Solidarnost i samilost je također odlika mjeseca Ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju  kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima. Ramazana  tekuće godine ima dvadeset i devet dana. Napominjemo, počinje 16.05.2018., a završava 15. juna 2018. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje