Početna aktuelnosti Ratarstvo: Uspješna godina za pšenicu

Ratarstvo: Uspješna godina za pšenicu

49
0
Podijeli

Žetva strnih usjeva započela je i na Topličkom polju. Postignuti prinosi su na zadovoljavajućem nivou, ali poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni činjenicom da otkupna cijena za hljebno žito i dalje nije poznata. Oni koji su pšenicu sijali za vlastitu potrebu zadovoljno trljaju ruke. Prinosi premašuju očekivanja na početku sezone sjetve. Za strna žita vremenski uslovi ove godine išla su na ruku pa je prinos pšenice ove godine na nivou višegodišnjeg prosjeka.

Poljoprivredni proizvođači ističu da svi oni koji su se potrudili ove godine imaju zadovoljavajuće prinose. Za razliku od ranijih godina, poljoprivredna 2021. godina vraća nadu u poljoprivredu, da proizvođači mogu opstati zahvaljujući vlastitim radom. Ratarstvo svojom uspješnošću može biti pokretač drugih grana poljoprivrede što svako raduje poljoprivredne proizvođače.

Poljoprivrednici se nadaju subvencijama sa državnog nivoa. Razočaravajući je podatak da Bosna i Hercegovina 11 puta više uvoze pšenicu nego što je proizvede, a naša država ima zemljište da parira svim uvoznicima. Nakon žetve pšenice poljoprivredni proizvođači očekuju približno dobru godinu i za kukuruz.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje