Početna aktuelnosti Rekonstrukcija puta prema izletištu Toplice

Rekonstrukcija puta prema izletištu Toplice

435
0
Podijeli

MZ Lukavica Gornja u posljednjim poplavama pretrpjela je ogromne štete koje se kreću i do pola miliona KM.

Savjet mjesne zajednice odmah se uključio u snairanje šteta i vraćanje u prvobitno stanje prostora koje su uništile poplave. Put koji spaja ovu mjesnu zajednicu sa drugim mjesnim zajednicama i regionalnim putem R455-a u dužini od 1350 metara godinama je bio u lošem stanju. Prethodnih godina dio puta je asfaltiran dok je 850 metara ostalo u devastiranom stanju.

Ovih dana počele su pripreme na sanaciji i ovog dijela puta, uređeni su kanali koji su očišćeni od smeća i prošireni te se vrše pripreme za asfaltianje ove dionice puta. Sredstva za ove namjene izdvojena su dijelom iz ljetnog održavanja puta a dijelom iz budžeta Grada Živinice.

Vrijednost ove investicije iznosi 120 hiljada KM a ista će itekako poboljšati pristup poznatom izletištu Toplice.

Ovog vikenda Gornja lukavica bit će domaćin prvom memorijalnom turniru za šehide ovog kraja i za tu aktivnost se uveliko vrše pripreme.

Toplica i Topličko polje od davnina bilo poznato lovište i izletište.

Istočno od izletišta se nalazi stoljetna bukova šuma iznad koje je odmah nakon završetka II svj. rata izgrađen manji hotel a nešto kasnije i lovaĉki dom.

Toplice su savršen izbor i za održavanje ljetnih škola u prirodi i bijeg iz gradske gužve, uvijek su bile mjesto gdje se okupljao veliki broj građana.

Nažalost, posjetitelji  nisu vodili računa na koji način odlažu smeće, što je pružalo lošu sliku o ovom prirodnom dragulju naše lokalne zajednice.

Svake godine su organizirana čišćenja ovog dijela da bi se ponovo stvarale divlje deponije.

Izgradnjom putne komunikacije kojom svakodnevno saobraća i do tri hiljade vozila učinit  će se sve da se nelegalana odlaganja smeća spriječe i Toplica dobije status koji zaslužuje.

Pored uređenja spomenute dionice puta MZ Lukavica Gornja dijelom je sanirala posljedice poplava u najugroženijim područjima kao što je dio ispred mjesne ambulante i uz vodotok riječice Brodić prema staroj džamiji, ovi radovi se obavijaju iz sredstava Civilne zaštite grada Živinice kao sanacija šteta od pretppljenih poplava.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje