Početna aktuelnosti RMU Đurđevik: Rudari i u ovim vremenima obavljaju svoje radne zadatke

RMU Đurđevik: Rudari i u ovim vremenima obavljaju svoje radne zadatke

269
0
Podijeli

Rudari svaki dan  u smjenama silaze u jame radeći težak rudarski posao sada sa većim strahom zbog mogućnosti da se zaraze krona virusom. Kako bi radnike koliko toliko zaštitili Uprava rudnika RMU Đurđevik i sindikati poduzeli su mjere prevencije, one koje su mogli u ovom trenutku.

Niko u krug rudnika ne može ući prije nego što izvrši dezinfekciju ruku i obuće, a po saznanjima da su neki od radnika bili u kontaktu sa osobama iz inostranstva ti radnici se sa kapije vraćaju kući.

Redovno zasjeda i Krizni šrab na nivou rudnika na kojem se donose mjere zaštite uposlenika. Sve mjere dezinfekcije su poduzete, kako za ardnike tako i za radne mašine i prostorije rudnika.

Rudari moraju raditi da bi se održao energetski sektor, RMU Đurđevik godišnje proizvede  oko 600.000 tona mrkog uglja.

Ukupan broj zaposlenih je oko 830. U ovom vremenu nastojalo se da se jedan broj radnika po različitom osnovu pošalje kući.

No, međutim nerosporna je činjenica da jamski radnici moraju na posao, koliko god da su se poduzele mjere prevencije, određeni poslovi zahtijevaju grupisanje ljudi, a tu je i zajednički prevoz rudara. U tim situacijama ne može se ispoštovati mjera rastojanja između ljudi.

U RMU Đurđevik kažu da su svjesni težine trenutne situacije i dodatnih rizika posla koji moraju obavljati jer bez rudara nema ni struje. Na današnjem sastanku Kriznog štaba RMU Đurđevik razgovarano je i o mogućnosti smanjenja radnog vremena za jedan sat, koji bi se utrošio za dodatnu dezinfekciju prostora koji koriste jamski radnici, kao što je zajdničko kupatilo.

Sve što je u njihovoj moći Uprava i sindikat će poduzeti kako bi zaštitili radnike poručeno je iz RMU Đurđevik.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje