Početna aktuelnosti Sastanak generacije gimnazijalaca 1982/1983.godina

Sastanak generacije gimnazijalaca 1982/1983.godina

1442
0
Podijeli

Nakon 35 godina otkako su završili Gimnaziju u Živinicama generacija 1982/83.školska godina danas se ponovo sastala na mjestu gdje su proveli svoju mladost.

Iz pet odjeljenja koliko ih je bilo u generaciji okupilo se njih 50 kako bi evocirali uspomene na dane koje su proveli u školskoj klupi.

Bila je ovo posljednja 16.generacija Gimnazije iz bivše države.

” Mi smo rođeni, školovali se i najljepši period života, našu mladost proveli u bivšoj državi. Imali smo puno manje materijalnog od današnje omladine ali smo bili daleko sretniji, jer smo imali onaj osjećaj lične, , imovinske, pravne i svake druge sigurnosti. Danas smo ovjde kako bi evocirali uspomene na našu bezbrižnu mladost”, istakla jedna od učenica ove generacije Fahrija Hergić.

Na godišnjicu mature okupili su se bivši učenici i profesori iz raznih krajeva svijeta, tako i iz Novog Zelanda i Bugarske, Njemačke.

Živinički gimnazijalci su se posljednjih decenija rasuli po cijelom svijetu, od Novog Zelanda, preko Evrope do Amerike.Sa Novog Zelanda stigla je Tihana Vujnović-Mijatov i prepuna je utisaka i lijepih sjećanja iz srednjoškolskih dana:

“Divan je osjećaj vidjeti školske drugove iz davnih vremena, koja se nikada ne zabrovavljaju.Neke od njih teško sam prepoznala. Ovo mi je posljednji vikend od godišnjeg odmora, ali s radošću se vraćam kući”.

Nakon srdačnog susreta starih prijatelja, koji su zajedno sjedili u školskim klupama, trčali hodnicima, učili, zezali se i provodili lijepe školske dane, druženje je nastavljeno uz muziku i zakusku do duboko u noć.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje