Početna aktuelnosti Šerići: Čuvanje tradicije BiH

Šerići: Čuvanje tradicije BiH

426
0
Podijeli

Otkako je osnovano 1977.godine KUD „Modrački mornari“, čuva tradiciju naših prostora i prezentira na brojnim manifestacijama.

Iz godine u godinu porodica KUD-a „Modrački mornari“ raste u sekcije koje otimaju od zaborava igre, pjesme, tradicionalnu kuhinju, zanate, običaje svih naroda Bosne i Hercegovine.

Za KUD „Modrački mornari“ Šerići , po dobru se čulo širom regije.

Društvo okuplja mlade ljude koji igrom i pjesmom čuvaju našu tradiciju. Učestovali su na brojnim festivalima, turneju nastavljaju i u ovom mjesecu. Već danas su otputovali na mni turneju Konjic – Boračko jezero – Tarčin – Sarajevo.

Pri „Modračkim mornarima“ od 2015.godine djeluje sekcija „Žene za tradiciju“, o tome koliko su vrijedne članice ove sekcije govori i to da su šerićke već stvorile brend po kojem su poznate.

Učestvuju u projektu koji je podržala kreativna Evropa apartner u projektu je Udruženje Aksiom iz Istočnog Sarajeva. U okviru projekta Make it new zadatak “Žena za tradiciju” je da izrade repliku ženske muslimanske narodne nošnje sa Bjelašnice, katoličke iz  i pravoslavne iz Hercegovine i Osat iz Podrinja. Partner u projektu je i Zemlajski muzej u Sarajevu.

Na svemu ovome vrijedne žene Šerića neće stati, mveć su pokrenule kurs šivenja koji trenutno pohađa 10 žena, 6 iz udruženja i 4 iz lokalne zajednice.

Kurs šivenja odvija se svake srijede od 12-16, dok će se u septembru održati radionica za vez. Cilj svih ovih aktivnosti jeste prije svega očuvanje tradicije a ujedno da se da mogućnost ženama da učine nesto za sebe, svoju djecu i svoju zajednicu, i naše društvo.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje