Početna aktuelnosti Servisne informacije – 30.4.2020.godine

Servisne informacije – 30.4.2020.godine

201
0
Podijeli

Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice, u toku proteklog dana i noći imali su jednu tehničku intervenciju.

Naime, po dojavi da se osoba inicijala DŽ.Š nastanjena u ulici Omladinskih brigada ne pojavljuje izvjesno vrijeme, uz asistenciju policije i socijalnih radnika izbavili su tu teško oboljelu osobu iz fizičke blokade u njenoj kući i time joj spasili život.

Hitna služba doma zdravlja Živinice,odnosno ljekari i medicinari ove službe, u istom periodu imali su 38 intervencija u sjedištu Hitne službre i četiri intervencije na terenu.

Službenici Policijske uprave Živinice intervenirali su po dva slučaja počinjenja krivičnih djela.

Oba su se desila u naselju Maline a u pitanju su teška krađa i šumska krađa.

Osim toga, živinički policajci obavili su uviđaje u dvije saobražajne nezgode.

Jedna se desila na križanju Rudarske i Druge ulice gdje su učestvovala dva putnička vozila i tom prilikom dva lica su povrijeđena i pričinjena je materijalna šteta.

Druga se desila na magistralnom putu M-18 i tom prilikom došlo je do sudara jednog putničkog i jednog teretnog vozila, nije bilo povrijeđenih lica i evidentirana je manja materijalna šteta.

Pored svega navedenog, evidentirano je i 12 ostalih događaja.

Iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija smo obavješteni da nisu imali vanrednih intervencija a vodosnabdijevanje se odvijalo uredno i po planu.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Isti režim saobraćaja (dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom) aktuelan je i na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin , gdje su u toku radovi na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Zbog praznika,  sutra (petak) i u subotu neće biti obustava saobraćaja kroz tunel Vranduk.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Pojačan je promet teretnih vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog međunarodnog praznika 1. Maj zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH od danas u 15 sati do 03.05. do 24 sata.

Na području FBIH potpuna zabrana kretanja u periodu od 01. – 03. 05. bit će na snazi od 22 sata do 05 sati ujutro.

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.
Zabrana kretanja za vrijeme praznika 1. Maj na području RS-a trajaće od petka 1. 05. u 12 do subote, 2.05. u 5 sati ujutro. Također, od subote u 12 do nedjelje u 5 sati ujutro i od nedjelje u 12 do ponedjeljka u 5 sati ujutro.

Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje