Početna aktuelnosti Sjećanja: Stradala mladost u Nedjelji dječijih prava

Sjećanja: Stradala mladost u Nedjelji dječijih prava

176
0
Podijeli

Dana 8.10.1995. godine u prognaničkom naselju Karaula u jednom trenu je ugašeno devet života. Sedmoro su bila djeca starosne dobi od dvije do deset godina.

Toga dana, 8.10.1995. godine, svjetske nedjelje dječijih prava, u prognaničkom naselju Karaula u Živinicama agresorskom granatom prekinuti su životi :

Amre Seferović 1993 god. iz Đulića, koja je imala samo dvije godine,

Ramize Husejnović 1992 god. iz Đulića, stare svega tri godine,

Amel Ibrahimović 1985 god. Kamenica – Zvornik

Mirsad Gojkić 1987 god.Kamenica – Zvornik

Selvir Nukić 1988 god. Kamenica – Zvornik

Amira Delić 1988 god. Glogova – Bratunac

Amira Salkić 1985 god. Hranča – Bratunac

Rajfa Suljić 1958 god. Đulići – Zvornik

Rahima Musić 1949 god. Glogova – Bratunac

U krugu prognaničkog naselja Karaula danas je obilježena 24.godišnjica stradanja civila, gdje je položeno cvijeće i odata dužna počast nastradalima.

 

Svi oni, kao i druge hiljade prognanika iz Podrinja, izbjegli su u Živinice i druge slobodne krajeve Bosne i Hercegovine u nadi da se spase od agresije i agresorskih granata. Niko ni slutio nije da će ta nedjelja sunčana i lijepa, dan u svjetskoj nedjelji posvećenoj djeci i dječijim pravima, u vrijeme dok su se vodili pregovori o potpisivanju prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, ostati zapisana kao krvavi dan u našoj historiji, da će na slobodnoj teritoriji biti prekinuti u jednom trenu životi sedmero nevine djece od kojih su najstariji imali samo po deset godina./Nihad Kovačević TV Živinice/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje