Početna aktuelnosti Škola plivanja na bazenu Toplice

Škola plivanja na bazenu Toplice

290
0
Podijeli

 

Kada kažemo da je plivanje dobar sport, posebno za djecu, mislimo prije svega da je dobar za razvoj i zdravlje djece. Plivanjem se ravnomjerno jačaju svi mišići tijela, kosti postaju čvršće i pluća se bolje razvijaju, što je posebno važno u periodima intezivnog rasta dece. Za djecu, plivanje je zabavna sportska aktivnost koja treba da se uvede još u ranom uzrastu.

Mnogo je fizičkih koristi od plivanja i ono se uvijek smatra odličnim izborom ne samo za zdrave ljude, već i za one koji se suočavaju sa nekim zdravstvenim problemom.

Duži niz godina penzionisani učitelj Halil Bedić na bazenu u toplicama održava škole plivanja za najmlađe. Taj kontinuitet nastavljen je i ove godine.

Bazen u toplicama specifičan je po tome da temperatura vode varira od 18-26 stepeni i voda se konstantno čisti jer je bazen protočan.

Djeca koja su imala neki strah od vode ili do sada nikad nisu imala priliku da zaplivaju su na zadnjim časovima uspješno i bez imalo straha ulaze u vodu, plivaju malo uz pomoć trenera a malo sama, sama su skakala u vodu i generalno uživala u kupanju i plivanju.

Cilj projekta škole osnova plivanja je i ove godine ispunjen, a to je smanjenje broja neplivača kroz organiziran sistem učenja i druženja, uticaj plivanja opće fizički razvoj i sportsko obrazovanje djece, te afirmacija plivačkog sporta među djecom.

Školu pohađa veliki broj djece u dvije grupe do 15 djece uzrasta od 6 do 13 godina.

Plivanje opušta, blagotvorno djeluje na psihu, kardio-vaskularni sistem, pluća, razvoj mišićnog i zglobnog aparata, pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih oboljenja… Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Ali, da bi ono zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije „upražnjavamo“, a za to je u Živinicama zadužen instruktor plivanja Halil Bedić.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje