Početna Uncategorized Starački dom za majke Srebrenice

Starački dom za majke Srebrenice

294
0
Podijeli

Izgradnja Staračkog Doma u Potočarima nastavak je projekta koji je započeo 2016. godine pod nazivom “Ljubav za majke Srebrenice”. Ideja je bila pomoći majkama i udovicama koje su tokom rata izgubile svoju djecu i muževe i kojima je vihor rata opustošio živote. Ove žene se redovito posjećuju, primaju medicinsku pomoć, usluge čišćenja i svakodnevno im se i obroci isporučuju.

Redovne posjete njima pokazuju da će u kratkom periodu biti prinuđene tražiti najosnovniju pomoć kao što je dodavanje čaše vode i slično, tačnije neće biti fizički pokretne i mentalno funkcionalne. Realno sagledavanje situacije na terenu nas je i dovelo do jedinog zaključka, a to je izgradnja Staračkog Doma u Potočarima. 

Projekat vrijedan preko 4 miliona KM realiziran je u precentima oko 50 %.Kamen temeljac postavljen je 10 jula 2019 godine a radovi su uveliko i dalje u toku.Iako je 70 % sredstava  za projekat donirala holandska organizacija “Proplan” ,i građani širom dijaspore ali i Bosne i Hercegovine svojim donacijama učestvuju u izgradnji najmodernijeg objekta ove vrste na našim prostorima koji  će omogućiti majkama srebrenice  da ne ostanu prepuštene same sebi ,nego šta više da starost provedu uz najbolju moguću jegu i uslove. 

Živiničanka Sanđačkog porijekla profesorica Muljka Hamzagić ,humanista iz Živinica osoba je koja je u našem gradu zadužena za prikupljanje donacija za realizaciju ovog značajnog projekta i svi koji žele učeststvovati u ovoj humanoj akciji mogu joj se obratiti.

Objekat će biti smješten na šest duluma površine, gdje će, pored pratećih sadržaja, biti i dio za lica sa invaliditetom, apratmani, osam kuća za po četiri korisnika, kreativni centar…

Kroz godine, ovaj Starački Dom će se razvijati sa fokusom:

  • Da obezbjedi utočište starijim, bolesnim i nemoćnim osobama koje sebi ne mogu priuštiti potrebnu njegu.
  • Da omogući medicinsku pomoć stanovnicima doma, kao i stanovništvu Potočara i regije Srebrenice.
  • Obezbjediti obroke stanovnicima doma, 3 puta dnevno.
  • Pobrinuti se za različite aktivnosti tokom njihovog slobodnog vremena.
  • Ponuditi edukaciju / tečajeve.
  • Organizovanje okupljanja poput: porodičnih okupljanja, proslava praznika, rođendana itd.

 

U sklopu doma je prije nekoliko mjeseci već otvorena ambulanta oko 500.000 eura odprilike nedostaje da bi se projekat u potpunosti završio i pustio u funkciju.Za Srebrenicu već neko vrijeme  kada pričaju kažu da je starački dom u kojem su majke koje su došle da nađu smiraj duši i da posljednje dane života provedu baš na svom ognjištu koje je pretrpjelo katastrofu koja se u čovječanstvu rijetko desi.Majke srebrenice trebaju ljubav trebaju projekte ovog tipa koje će im pokazati da nisu same i da ono što im je ostalo života provedu dostojanstveno uz adekvatnu njegu.Strački dom u Potočarima i više je od toga stoga se udružimo svi i pomozimo izgradnju ovog doma.Sve infromacije o tome kako donirati novac možete pronaći na facebook stranici Starački dom Srebrenica a Živiničani se mogu obratiti našoj sugrađanki humanistkinji Muljki Hamzagić.

 Sabina Kavgić 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje