Početna aktuelnosti Stipendije za deficitarna zanimanja

Stipendije za deficitarna zanimanja

47
0
Podijeli

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je potpisivanje ugovora za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola koji su upisali neko od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja. Ove godine to su zanimanja zidar-fasader-izolater,tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, stolar, tapetar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacijepovršinskog kopa.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović napominjeda stipendija iznosi 1170 KM što je značajna podrška za učenike koji će moći dijelom finansirati svoje obrazovanje i na kraju doprinijeti ovom društvu.

„Na ovaj način Vlada TK podržava učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Stipendije su dodjeljivane i ranijih godina i postignuti su određeni rezultati“, kaže ministar Omerović.  „Jedan od tih rezultata je da nakon više godina imamo upisane armirače i tesare. To je deficitarno na našem tržištu rada. Uradićemo evaluaciju dosadašnjih stipendija i analizirati da li je jedan broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu a potom ćemo vidjeti kakva će nam dalja strategija biti. Da li da proširimo stipendije na sve tri godine ili da to ostane samo prva godina i da vidimo kakvi su benefiti generalno za tržište rada i koliko se to odrazilo na sve one sektore kojim nedostaju ljudi koji se bave ovim strukama“, pojasnio je ministar Omerović.

Među stipendiranim učenicima su i SaninKonkić iz Živinica  koji je upisao stolarski zanat i Meho Bošnjaković iz Banovića koji želi postati rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa. Obojica su zadovoljni stipendijom koja će i njima i roditeljima dobro doći u ovoj školskoj godini.

Da je potreba tržišta rada za ovim zanimanjima ogromna naglašava i direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević koji je izrazio nadu da će osim stipendija biti i nekih drugih koraka koji će pospješiti upis učenika u  deficitarna zanimanja. „Ove smo godine upisali 23 učenika u zanimanje keramičar i 11 učenika je kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje. Ukupno smo upisali u školu 312 učenika što je premašilo kvotu upisa koju smo mi postavili. Stipendije su odradile svoj dio posla. Nadam se da ćemo ubuduće nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje i da imaju obezbijeđen posao kada završe, kaže direktor Ibišević.

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje