Početna aktuelnosti Stiže jesen, prilagodite prehranu, ojačajte organizam!

Stiže jesen, prilagodite prehranu, ojačajte organizam!

210
0
Podijeli

Nakon ljeta koje je iza nas, godišnjih odmora i školskih praznika ulazimo u radnu rutinu gdje se često vraćamo starim navikama uz nove obveze što često dovodi naš organizam do stresnih situacija. Upravo je stres s neredovnom i neuravnoteženom prehranom glavni razlog pada obrambene snage organizma te samim time postoji veći rizik „hvatanja“ prehlada i viroza, ali i razvoja sindroma hroničnog umora. Na taj način naš imunitet slabi i osjećamo se iscrpljeni, dok je povratak organizma u stabilno stanje dugotrajnije i teže. Stoga je važno voditi računa o načinu prehrane.

Da bi se na vrijeme zaštitili od iscrpljenosti, herpesa, prehlade, viroze, upale dišnih puteva i sličnih tegoba, važno je da smo upoznati sa svim obrambenim saveznicima i posvećeni kvalitetnijoj prehrani upravo u ovo vrijeme, kada nam jesen nudi svu svoju snagu plodova prirode.

Namirnice bogate vitaminom C iz šljive, nara i crvene paprike, beta glukanom iz gljiva te željezom, cinkom i selenom iz crvenog mesa, dobitna su kombinacija za jačanje otpornosti organizma kao i ubrzavanje oporavka u trenutku kada je pad imuniteta već nastupio. Upravo zato, ovakva raznolika i bojama intenzivna jesenska prehrana trebala bi biti sastavni dio jelovnika za jačanje imuniteta.

O ljekovitim dejstvima namirnica koje imamo u prirodi i proizvoda od njih od davnina se piše kao što je med. Ne postoji organ u tijelu čovjeka na kojem med ne može ostvariti pozitivno dejstvo. Tu je voće i povrće, različite vrste biljaka za čaj itd.

Idealno je vrijeme, ako već niste, da počnete   konzumirati prirodne pripravke za dizanje imuniteta.  Posebno  je to važno za djecu koja idu u vrtić ili školu jer s hladnijim danima i naglim promjenama vremena vrebaju prehlade, a uz djecu sigurno ćete i vi konzumiranjem onog što pripremite za njih ojačati i  svoj imunitet.

 

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje