Početna aktuelnosti Sve je manje oboljelih od morbila na području Grada Živinice

Sve je manje oboljelih od morbila na području Grada Živinice

80
0
Podijeli

Krajem decembra mjeseca prošle godine epidemija morbila krenula je upravo i našeg grada, tada je u januaru bio veliki broj oboljelih, bilo ih je tridesetak u jendom aktu potvrđenih slučajeva.

Izuzetnim angaživanjem uposlenika higijensko epidemiološke službe DZ Živinice na čelu sa doktoricom Ružicom Janković Samardžić epidemija morbila već u januaru ove godine stavljena je pod kotrolu.

što je rezultiralo da je  tokom ovog mjeseca u Živinicama potvrđen samo jedan slučaj morbila, dok je u Kantonu Sarajevo sa jučerašnjim danom prijavljeno 2960 slučajeva obolijevanja  od morbila i taj broj se iz dana u dan povećava.

Zato epidemiolozi i dalje apeluju na kolektivnu svijest što se tiče imunizacije djece.

Tokom trajanja epidemije u našem gradu mnogi roditelji su odlučili da svoju djecu vakcinišu kaže nam šefica higijensko-epidemiološke službe dr.Ružica Janković Samardžić.

Još jednom podsjećamo : lijeka za ovu infekciju nema. Terapija se sprovodi isključivo sa ciljem olakšavanja simptoma. U slučaju upale pluća, sprovodi se terapija antibioticima. Najbolji način pristupa ovoj infekciji jeste preventiva imunizacijom.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje