Početna aktuelnosti Svečanom akademijom obilježeno 50 godina rada Gradskog pozorišta Živinice

Svečanom akademijom obilježeno 50 godina rada Gradskog pozorišta Živinice

431
0
Podijeli

Gradsko pozorište Živinice sinoć je, svečanom akademijom u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice, obilježilo veliki jubilej, 50 godina veoma uspješnog i plodonosnog rada i postojanja.

Pokrovitelj manifestacije 50 godina Gradskog pozorišta Živinice bio je gradonačelnik Živinica Began Muhić.

“Priča o Gradskom pozorištvu Živinice počela je 1974. godine u Jajcu, kada smo igranjem predstave ˝Prsten u izvoru˝ osvojili prvo mjesto i dobili status amaterskog pozorišta. Od 1974. godine do danas, Gradsko pozorište Živinice izvelo je oko 100 premijera i približno 700 repriza. Igrali smo u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše i sadašnje države. Zahvaljujući pozorištu, Živinice su također postale poznate kao i festivalski grad.  Festival amaterskog pozorišta Bosne i Hercegovine održao se u Živinicama 1977., 1985. i 1986.godine. Kroz Gradsko pozorište Živinice prošlo je više od 350 glumaca.” – istakao je na sinošnjoj Svečanoj akademiji Suad Avdagić, direktor Gradskog pozorišta Živinice i čovjek koji je u posljednje 32 godine djelovanja Gradskog pozorišta Živinice najzaslužniji za njegovu revitalizaciju, napredak i uspješan rad.

Povodom 50 godina uspješnog rada Gradskog pozorišta Živinice, posebna čast za doprinos kulturi grada Živinice odata je doajenu živiničke i bosanskohercegovačke pozorišne scene Muratu Hasanagiću.

Velikom čovjeku i glumcu izrađena je i prva pozorišna zvijezda sa njegovim imenom koja je izlivena i postavljena na ulazu u zdanje Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Na samoj Akademiji, veliki Murat Hasanagić dočekan je gromoglasnim aplauzom svih prisutnih ljubitelja pozorišne umjetnosti i njegovog zaista bogatog umjetničkog opusa.

Generalni pokrovitelj manifestacije obilježavanja 50 godina rada i djelovanja Gradskog pozorišta Živinice bila je Gradska uprava Živinice na čelu sa gradonačelnikom Beganom Muhićem.

Na samoj Svečanoj akademiji prikazana su dva kratka filma: o polustoljetnom djelovanju Gradskog pozorišta Živinice i emotivni video esej o glumcu Muratu Hasanagiću.

Svojim krasnim nastupom Akademiju je obogatio i živinički hor Libero pod vođstvom profesora muzike Dine Muminovića.

Moderatorica svečanog programa bila je novinarka Midheta Hrvić.

Na samom kraju Svečane akademije, upriličene povodom 50 godina rada Gradskog pozorišta Živinice, zaslužnim pojedincima i institucijama uručena su prigodna priznanja.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje