Početna aktuelnosti Svjetski dan braka

Svjetski dan braka

691
0
Podijeli

Druga sedmica u februaru posvećena je bračnom paru, mužu i ženi kao stubu porodice, koja je temelj društva.

8. februar u svijetu se obilježava kao Dan braka. Cilj obilježavanja ovog dana je  proslaviti brak kao zajednicu, naglasiti ljepote bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglase Valentinovo danom «vjere u brak». Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv „Svjetski dan braka“s namjerom da se svake godine širom svijeta obilježava druge druge sedmice u februaru.

Muž i žena su simbolično predstavljeni kao dvije svijeće, podsjećajući da su kao bračni par pozvani da budu svjetlo u svijetu. Par je spojen srcem koje pokazuje da je ljubav snaga koja čuva bračno jedinstvo, pojačava spremnost za darivanje života te nadahnjuje druge na vjernost i zajedništvo.

Situacija u Bosni i Hercegovini i više je nego zabrinjavajuća, uzevši u obzir omjer brojki sklopljenih brakova i broj rastava. Zato treba slaviti svaki dan u zajednici koja je ispunjena ljubavlju i razumjevanjem.

Svima vama koji ste u braku želimo puno međusobnog poštovanja i razumijevanja, a najviše ljubavi.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje